Beugels zijn al heel lang de aangewezen hulpmiddelen om tanden en kiezen in de juiste positie te draaien, kantelen of te verplaatsen in het kaakbot om op die manier een mooi recht gebit te krijgen.
De orthodontist maakt eerst een gipsmodel en röntgenfoto’s van jouw gebit om te bekijken wat er gedaan kan worden en wat de juiste beugel is voor uw individuele situatie. Een beugel wordt aangemeten aan de hand van de huidige staat van het gebit, de technische mogelijkheden, het evenwicht tussen gebit, tong, wangen, lippen en kaken en de wensen van uzelf. Normalerwijze kan er in zes tot twaalf maanden een flinke vooruitgang geboekt worden.
Beugelbehandeling voor volwassenen
Een beugelbehandeling bij volwassenen is tegenwoordig niet uitzonderlijk meer. Dit kan mede afgelezen worden aan het toenemende percentage volwassenen dat zich aanmeldt. In bijna elk gebit verandert de positie van tanden en kiezen in de loop van de tijd. Soms wordt dit als zo storend ervaren dat een beugelbehandeling een mogelijkheid wordt.
Ook kan een beugelbehandeling noodzakelijk zijn als voorbereiding of onderdeel van een groter behandelplan. Gelukkig is het tegenwoordig goed mogelijk om de tanden en kiezen bij volwassenen te verplaatsen. Hierbij wordt rekening gehouden met de vaak meer kritische wensen van volwassenen ten opzichte van kinderen. Denk hierbij aan ‘witte’ brackets (slotjes) en zelfs witte draden, ook wel de onzichtbare slotjesbeugel genoemd.
Beugelbehandeling voor kinderen
Veel mensen denken dat de orthodontist alleen tanden ‘rechtzet’. Dit is gedeeltelijk ook wel waar: aan het eind van de behandeling heb je mooie rechte tanden en passen de kiezen goed op elkaar. Hier komt echter meer bij kijken dan alleen het verplaatsen van tanden of kiezen. Ook de kaken moeten in een goede positie worden gebracht en er moet een evenwicht worden bereikt tussen gebit, tong, wangen en lippen. Een recht gebit is ‘mooi’ , een functioneel mooi gebit is beter. Daarom dient er al op jonge leeftijd gekeken te worden of er een functioneel probleem is als duimen, verkeerd slikken, door de mond ademen, een verkeerde kaakrelatie, ruimtegebrek, te vroeg verloren melktanden, enzovoort. Wij nemen dit alles mee om het juiste tijdstip van behandeling te bepalen. Dit kan op advies (doorverwijzing) van de eigen tandarts of een eerste adviesconsult in onze praktijk. Orthodontie is eerstelijnszorg. Je kunt ons ook zonder verwijzing contacten om een afspraak te maken.
Onze orthodontisten houden de voortgang goed in de gaten. Hiervoor kom je bij ons op controle.
Losse en vaste beugels
Sommige beugels kunt je uitnemen terwijl bijvoorbeeld een vaste beugel – de naam zegt het al – gedurende de hele behandelperiode vast in je mond zit. Welke beugel je ook heeft, je zult extra aandacht moeten besteden om uw gebit en de beugel schoon te houden. In de beugel kunnen etensresten blijven zitten die het gebit aantasten. Goed poetsen is dus heel belangrijk.
Hieronder zie je hoe lang de behandelingsafspraak ongeveer duurt:
- kennismakingsbezoek – 10-15 minuten
- onderzoek – 30 minuten
- bespreking – 15 minuten
- plaatsing van beugels – 30-60 minuten
- controle en afstellen van de beugel – 10-15 minuten
Zowel voor een orthodontische behandeling als voor alle andere vormen van behandeling geldt, dat u zich bewust moet zijn van de beperkingen en mogelijke risico’s. Lees hier meer over de risico’s van een orthodontische behandeling.
Heb je een vraag over het dragen van een beugel? Bel ons gerust. Kijk ook eens bij de “Veelgestelde vragen over orthodontie”.