Wij hebben een vacature voor een mondhygiënist(e).

Soorten beugels

Beugels zijn al heel lang de aangewezen hulpmiddelen om tanden en kiezen in de juiste positie te draaien, kantelen of te verplaatsen in het kaakbot om op die manier een mooi recht gebit te krijgen.

Er worden eerst een gipsmodel en röntgenfoto’s van uw gebit gemaakt om te bekijken wat er gedaan kan worden en wat de juiste beugel is voor uw individuele situatie. Een beugel wordt aangemeten aan de hand van de huidige staat van het gebit, de technische mogelijkheden, het evenwicht tussen gebit, tong, wangen, lippen en kaken en de wensen van uzelf.

Beugels zijn er in verschillende uitvoeringen:

  • De vaste beugel is geschikt om afzonderlijke tanden of kiezen te verplaatsen.
  • Een plaatbeugel is geschikt om individuele tanden of kiezen te kantelen.
  • Met een buitenbeugel rem je de groei van de bovenkaak zodat de ‘overbeet’ ten opzichte van de onderkaak kleiner wordt.
  • Een blokbeugel of activator verkleint de ’overbeet’ door middel van zijn werking op de onderkaak.
  • Een retentiebeugel is bedoeld om de tanden in de stand te houden waarin ze zijn gekomen door behandeling met een van de andere soorten beugels.

Sommige beugels kunt je uitnemen terwijl bijvoorbeeld een vaste beugel – de naam zegt het al – gedurende de hele behandelperiode vast in je mond zit. Welke beugel je ook hebt, je zult er extra aandacht moeten besteden om het gebit en de beugel schoon te houden. In de beugel kunnen etensresten blijven zitten die het gebit aantasten. Goed poetsen is dus heel belangrijk.

Voor elk gebit een passende beugel!

Blokbeugels

Een blokbeugel is een losse beugel waar de onder- en boventanden tegelijk in kunnen bijten. De beugel kunt je gemakkelijk in- en uitdoen. De behandelaar vertelt je hoe vaak en hoe lang de blokbeugel per dag gedragen moet worden.

Lees meer

Slotjesbeugel

Slotjesbeugel ook wel vaste beugel genoemd. Deze kennen de meeste mensen wel. Er worden slotjes (brackets) op de tanden geplaatst waar een draad doorheen loopt. De draad, die door de brackets loopt zorgt ervoor dat je tanden geleidelijk gaan verschuiven door kracht uit te oefenen op de tanden.

Lees meer

Onzichtbare beugel

Onzichtbare beugel, ook wel Invisalign, clear-aligners of onzichtbare uitneembare beugel genoemd. Wij gebruiken vooral de Med-Aligners waar wij een eigen laboratorium voor hebben ontwikkeld. Een aligner-behandeling past simpel en makkelijk in je dagelijks leven, zonder dit overhoop te gooien. De aligners zijn doorzichtig en vallen helemaal niet op wanneer je ze draagt. Er zijn geen metalen slotjes of draden, dus je hebt geen last van mogelijke mondirritaties. De aligners zijn comfortabel om te dragen en worden uitgenomen om te eten, te drinken of de tanden te poetsen en te flossen. Bij een belangrijke afspraak, kun je ze desgewenst voor een korte tijd uitnemen.

Forsus

De ‘Forsus’ is een manier om de overbeet te corrigeren, door de onderkaak naar voor te plaatsen. Deze apparatuur wordt steeds gedragen in combinatie met vaste apparatuur. Het grote voordeel is dat de beugel vast zit en dus niet kan worden uitgedaan of vergeten.

Lees meer

Retentiebeugel

Tanden en kiezen kunnen na het dragen van een beugel door kauwen en druk van wangen en lippen gaan bewegen. Door het aanbrengen van een retentiebeugel blijven de tanden en kiezen na de behandeling lang op zijn plek. De retentiebeugel wordt aan het einde van de orthodontische behandeling geplaatst.

Lees meer

Herbst

De ‘Herbst’ is een beugel die bestaat uit ringen om de eerste grote kiezen in de boven- en onderkaak met daaraan een metalen boog die langs de binnenkant van de tanden in de onderkaak loopt en kortere metalen boogjes die in de bovenkaak tot aan de eerste kleine kiezen lopen.

Lees meer