Wij hebben een vacature voor een mondhygiënist(e).

Wortelkanaalbehandeling

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat je ziet. De wortels zie je niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als dit weefsel ontstoken is, of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

De behandeling wordt in principe onder verdoving uitgevoerd en kan vaak pijnloos uitgevoerd worden. Slechts in enkele gevallen bij een acute ontsteking of abces (dikke wang) is het niet mogelijk om volledig pijnloos te werken.

Veelgestelde vragen

Wat is een tandarts-endodontoloog?

Een tandarts-endodontoloog (T-E) is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen, de behandeling van tandletsels en verder alles wat met de zenuw van uw tanden en kiezen te maken heeft. Na de gewone tandartsenstudie, die minstens vijf jaar duurt, heeft de tandarts-endodontoloog een vervolgopleiding van drie jaar afgerond. Alle Nederlandse tandarts-endodontologen zijn erkend door de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (www.nvve.com).

Hoe werkt de verwijzing

Nadat wij van uw tandarts een verwijsbrief hebben ontvangen nemen wij contact met u op om een afspraak voor een eerste consult te maken. Tijdens dit consult, dat ongeveer 15 tot 30 minuten duurt, worden uw gegevens gecontroleerd, uw gebit onderzocht en indien nodig één of meer röntgenfoto’s gemaakt. Aan de hand hiervan worden verschillende behandelmogelijkheden met u besproken.
Daarna wordt desgewenst een afspraak voor behandeling gemaakt. U ontvangt van ons een schriftelijke kostenbegroting voor deze behandeling. Indien er erge haast is voor de behandeling kan deze direct worden ingepland. U ontvangt dan wel van tevoren een kostenbegroting die u voor akkoord dient mee te nemen.

Hoe lang duurt de behandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is een nauwkeurige behandeling die onder de microscoop wordt uitgevoerd. We streven er naar om de behandeling in één keer af te ronden. Gemiddeld duurt een behandeling daarom anderhalf tot twee uur per tand of kies, hoewel kortere en langere behandelingen ook voorkomen.

Na de behandeling, wat dan?

De levensduur van uw tand of kies is gebaat bij een goede vulling of opbouw, direct aansluitend aan de kanaalbehandeling. In verreweg de meeste gevallen zullen we dan ook meteen zo’n vulling of opbouw maken. Wanneer een kroon noodzakelijk is, is het belangrijk om na de behandeling verdere afspraken hiervoor met uw eigen tandarts te maken.Uw tandarts ontvangt van ons een verslag van uw behandeling, samen met de röntgenfoto’s die gemaakt zijn.

Wat moet ik doen bij napijn?

Na de behandeling kan wat napijn optreden. Deze duurt niet lang en is met een gewone pijnstiller goed te onderdrukken. U krijgt na afloop schriftelijke informatie mee met telefoonnummers. Wij zijn voor vragen en overleg – ook buiten de praktijkuren – te bereiken.