Wij zijn op zoek naar een tandartsassistente. Meer weten? Klik hier voor de volledige vacature.

Soorten beugels

Voor elk gebit een passende beugel!

Beugels zijn al heel lang de aangewezen hulpmiddelen om tanden en kiezen in de juiste positie te draaien, kantelen of te verplaatsen in het kaakbot om op die manier een mooi recht gebit te krijgen.

De orthodontist maakt eerst een gipsmodel en röntgenfoto’s van uw gebit om te bekijken wat er gedaan kan worden en wat de juiste beugel is voor uw individuele situatie. Een beugel wordt aangemeten aan de hand van de huidige staat van het gebit, de technische mogelijkheden, het evenwicht tussen gebit, tong, wangen, lippen en kaken en de wensen van uzelf. Normalerwijze kan er in zes tot twaalf maanden een flinke vooruitgang geboekt worden.

Beugels zijn er in verschillende uitvoeringen:

  • De vaste beugel is geschikt om afzonderlijke tanden of kiezen te verplaatsen.
  • Een plaatbeugel is geschikt om individuele tanden of kiezen te kantelen.
  • Met een buitenbeugel of activator rem je de groei van de bovenkaak zodat de ‘overbeet’ ten opzichte van de onderkaak kleiner wordt.
  • Een retentiebeugel is bedoeld om de tanden in de stand te houden waarin ze zijn gekomen door behandeling met een van de andere soorten beugels.

Sommige beugels kunt je uitnemen terwijl bijvoorbeeld een vaste beugel – de naam zegt het al – gedurende de hele behandelperiode vast in je mond zit. Welke beugel je ook heeft, je zult extra aandacht moeten besteden om uw gebit en de beugel schoon te houden. In de beugel kunnen etensresten blijven zitten die het gebit aantasten. Goed poetsen is dus heel belangrijk.

Blokbeugels

Een blokbeugel is een losse beugel waar de onder- en boventanden tegelijk in kunnen bijten. De beugel kunt u gemakkelijk in- en uitdoen. De orthodontist vertelt u hoe vaak en hoe de blokbeugel per dag gedragen moet worden.

Lees meer

Slotjesbeugel

Slotjesbeugel ook wel vaste beugel genoemd. Deze kennen de meeste mensen wel. Er worden slotjes (brackets) op de tanden geplaatst waar een draad doorheen loopt. De draad, die door de brackets loopt zorgt ervoor dat je tanden geleidelijk gaan verschuiven door kracht uit te oefenen op de tanden. Je tanden en kiezen komen door deze beugel iets losser in de kaak te staan waardoor ze langzaam verschoven kunnen worden, waarna ze weer vast groeien. Op die manier kunnen wij de tanden recht zetten. Als je kiest voor de keramische beugel vallen de slotjes minder op. Vaak vinden volwassenen dit heel prettig. De werking blijft hetzelfde.

Wennen en schoonmaken:  de vaste beugel/slotjesbeugel is even wennen de eerste dagen. De spanning op de tanden is voelbaar en houdt een paar dagen aan. Mocht je veel last hebben dan kun je evt  een paracetamol nemen. Het kan zijn dat er een plekje of blaartje ontstaat, dit hoort ook bij het wennen. Eventueel kun je een stukje wax krijgen die je plakt op het slotje die het plekje veroorzaakt. Pas op met Harde etenswaren (drop, noten, chocola, stokbrood, appels etc.) maar ook met kleverige etenswaren zoals kauwgum en toffees/winegums. Snijd dus bijvoorbeeld een appel eerst in stukjes. Vaak kan je in het begin alleen op je voortanden dichtbijten; de kiezen komen dan niet op elkaar. Wees dan extra voorzichtig, na een paar weken is dit euvel voorbij. Mocht onverhoopt toch iets aan de beugel stuk gaan, wacht dan niet tot de volgende afspraak, maar bel meteen naar de praktijk om uit te leggen wat er aan de hand is. Vaak is het nodig om de apparatuur zo snel mogelijk te repareren.

Met deze beugel heb je een grotere kans op gaatjes als je niet goed poetst. Goed schoonhouden van je tanden en kiezen is essentieel. Uiteraard zal de assistente alles rustig en duidelijk uitleggen bij het plaatsen van de vaste beugel.

Forsus

De Forsus is een manier om de overbeet te corrigeren, door de onderkaak naar voor te plaatsen. Deze apparatuur wordt steeds gedragen in combinatie met vaste apparatuur. Het grote voordeel is dat de beugel vast zit en dus niet kan worden uitgedaan of vergeten.

Lees meer

Retentiebeugel

Retentiebeugel: tanden en kiezen blijvend op de juiste plek
Jouw tanden en kiezen staan na het dragen van een beugel in de juiste stand en op de goede plek; een retentiebeugel zorgt ervoor dat ze daar ook blijven. Een dergelijke beugel wordt door de orthodontist geplaatst aan het einde van de orthodontische behandeling.

Retentiebeugel voor een blijvend resultaat
Tanden en kiezen kunnen na het dragen van een beugel door kauwen en door de druk die wangen en lippen op het gebit uitoefenen, gaan bewegen. Een retentiebeugel zorgt ervoor dat jouw tanden en kiezen niet weer terug gaan naar de positie van vóór de behandeling.

Retentiebeugels in soorten en maten
Retentiebeugels zijn er in verschillende soorten en maten. Zowel uitneembaar als vast. Jouw orthodontist zal bij een uitneembare beugel bepalen wanneer en hoe lang je hem moet dragen. Soms is dat dag en nacht, soms alleen ’s nachts. Geleidelijk zal je de retentiebeugel steeds minder dragen.

Tijdens de periode waarin je een retentiebeugel draagt – de retentieperiode- controleert jouw orthodontist regelmatig de stand van het gebit. Zorgvuldig dragen van een retentiebeugel in combinatie met een regelmatige controle zorgen voor een goede stabiliteit van het eindresultaat.

Herbst

De ‘Herbst’ is een beugel die bestaat uit ringen om de eerste grote kiezen in de boven- en onderkaak met daaraan een metalen boog die langs de binnenkant van de tanden in de onderkaak loopt en kortere metalen boogjes die in de bovenkaak tot aan de eerste kleine kiezen lopen. Daarnaast loopt er nog een metalen boog over de breedte van het gehemelte en zitten er links en rechts telescoopvormige buisjes aan de ringen om de kiezen vast die ervoor zorgen dat de onderkaak naar voren wordt geduwd.

De Herbst beugel stimuleert de voorwaartse groei van de onderkaak en verplaatst de kiezen in de bovenkaak naar achteren en de tanden van de onderkaak naar voren. Hierdoor wordt de overbeet verkleind en wordt ervoor gezorgd dat de kiezen van de onder- en bovenkaak goed in elkaar passen. Voor een goed resultaat moet de beugel tussen de 9 en 12 maanden in de mond blijven. Omdat de beugel vast in de mond zit en dus 24 uur per dag werkt is de Herbst een zeer effectieve beugel. Ook is de beugel weinig zichtbaar en kan er goed mee worden gesproken. Een Herbst kan in veel gevallen worden gecombineerd met een slotjesbeugel in de bovenkaak